Homemade Kiub Ayam

BAHAN-BAHAN:
  • Tulang ayam, leher, kepak dan sedikit isi
  • 2-3 ulas bawang putih | dihiris
  • 1-2 biji bawang merah | dihiris
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 1 biji buah pelaga
  • 2 kuntum bunga cengkih
  • 1 sup bunjut | optional
  • 1 pelepah daun saderi | dihiris
  • 1/2 batang lobak merah | dihiris
  • Air secukupnya



CARA MEMASAK:
1. Rebus kesemua bahan sehingga mendidih.

2. Lepas mendidih, kecilkan api dan renehkan sup hingga airnya tinggal separuh. ( Empunya resipi biasa rebus 4-6 jam. Sebabnya nak keluarkan segala aroma, rasa dan khasiat dari tulang temulang dan isi ayam tu)
3. Dah masak, tapiskan airnya. Ambil isi ayam, batang saderi sikit (batang sahaja) dan lobak untuk dikisar. Bahan-bahan lain dibuang termasuk tulang-tulang.


4. Letakkan stok ayam dalam tray ais untuk dibekukan.

5. Untuk mudah disimpan, selepas kiub pati ayam beku, keluarkan dari tray dan simpan dalam bekas lain. Letak kembali dalam peti sejuk beku dan guna pada bila-bila masa.














Share on Google Plus

Admin nazz

Admin blog ini berasal daripada Wilayah Persekutuan Labuan. Sebarang cadangan, kerjasama, persoalan, periklanan, tempahan perkhidmatan boleh hubungi alamat emel ini - labuanblogger@gmail.com .

0 Komen:

Post a Comment

Saya selaku admin blog ini tidak bertanggungjawab atas sebarang komen yang dibuat oleh pembaca. Sebarang komen berunsur negatif akan di padam dan sila hubungi saya di alamat emel : labuanblogger@gmail.com jika terdapat sebarang komen negatif dalam blog ini yang belum dipadamkan. Sekian terima kasih.